Konflikten i Nord-Uganda

Konflikten mellom opprørere og regjeringstropper i Nord-Uganda raste i mer enn 20 år, og 1,5 millioner mennesker ble drevet på flukt. Jordbruksland ble lagt øde og folk ble internert i flyktningleire for internt fordrevne flyktninger. Det betyr at mer enn 90 % av Nord-Ugandas befolkning måtte forlate sine hjem og sitt jordbruksland og leve som flyktninger i eget land.

Barn i flyktningleir i Nord-Uganda. Januar 2011

Barn i flyktningleir i Nord-Uganda. Januar 2011

Herrens Motstandshær, eller Lords Resistance Army (LRA), ledet av Joseph Kony, religiøs svermer og selvoppnevnt prest, startet i 1987 et voldelig felttog i Nord-Uganda for å etablere en teokratisk stat basert på de 10 bud. Rundt 30 000 barn ble i disse årene kidnappet av LRA, og ble brukt som barnesoldater og sexslaver. Fremdeles, mange år etter voldshandlingene tok slutt, er rundt 2000 unge mennesker fortsatt savnet!

Livet i flyktningleirene var kummerlig, og alvorlige sykdommer florerte. Seksuelle overgrep var vanlig, og HIV/Aids spredte seg raskt som en konsekvens av dette. Skolegang var tilfeldig og dårlig.

I 2007 ble fredssamtaler iverksatt i Sudan mellom Ugandisk regjering, LRA og andre involverte parter, samtidig som Joseph Kony og LRA sine ledere ble jaget ut av Uganda, først til Kongo og senere til Den Sentralafrikanske Republikk.

Selv om LRA ikke lenger opererer i Uganda, lider regionen av usikkerhet, humanitære problemer og økonomisk krise.
Folk flytter imidlertid gradvis ut av flyktningleirene. Noen tilbake til sine hjem, andre etablerer seg i nye områder. Jordbruket er på vei til å reetableres og samfunney begynner gradvis å fungere.

Mange, både barn og voksne, lider av traumer og sykdom etter å ha vært en del av krig og vold i mange år. Mangel på helsetilbud og skolegang er svært stor, og slikt koster også mye penger i et samfunn hvor inntekter er små og tilfeldige. Derfor er organisasjoner somThe Child is Innocent en viktig faktor for å bygge opp igjen det sivile samfunn og bidra til utdanning av Ugandas unge generasjon.

Morten Malerstuen